Datorita mobilitatii si tehnologiilor software, aflate intr-o continua evolutie, autovehiculele – chiar si cele deja vandute – vor fi in permanenta actualizate(inclusiv functiile de siguranta, confort, conectivitate si de securitate, precum si performantele vehiculului).Avand la baza platforma EV de noua generatie, controlerul integrat si un sistem de operare pentru vehicule (ccOS) dezvoltat intern, toate vehiculele Grupului vor permite actualizari Over-the-Air(OTA) ale software-ului pana in 2025.
Obiectivul Hyundai Motor Groupla nivel global este ca, pana in 2025, 20 de milioane de vehicule sa utilizeze serviciile de conectare online. Vehiculele conectate, echipate cu functii de telecomunicatii de ultima generatie,vor oferi clientilor servicii personalizate (de ex.: abonamente software). Mai mult, datele online ale vehiculelor vor fi partajate cu viitoarele solutii de mobilitate ale Grupului, cum ar fi vehiculele utilitare (PBV), mobilitatea aeriana avansata (AAM), taxiurile autonome si robotii. Prin infiintarea unei noi platforme de date, vor fi oferite servicii inovatoare, prin conectarea si prelucrarea diferitelor informatii generate pe parcursul duratei de utilizare a vehiculelor, precum si prin promovarea unui ecosistem deschis, in parteneriat cu diferite sectoare, precum logistica si domeniul hotelier.
De asemenea, Grupul va investi semnificativ in tehnologia software, pentru a integra tehnologii hardware si software si pentru a imbunatati, respectiv internaliza capabilitatile tehnologice de mobilitate. Pana in anul 2030, obiectivul Grupuluieste de a investi 18 trilioane de won (12,83 miliarde USD)in resurse, cum ar fi infiintarea unui nou centru global de software, care sa sporeasca capabilitatile software si sa accelereze dezvoltarea vehiculelor bazate pe software.
Actualizari OTA ale software-ului pentru toate modelele Hyundai Motor Group pana in 2025
Incepand cu anul 2023, modelele noi fabricate in cadrul Grupului(atat cele electrice, cat si cele cu motor cu ardere interna) vor putea beneficia de actualizari software OTA, urmand ca pana in 2025 toate vehiculele Hyundai Motor Group comercializate la nivel mondial sa fie bazate pe software.
Performantele si functiile vehiculelor vor putea fi actualizate de la distanta, oriunde si oricand, fara a fi necesara deplasarea la un centru service, ceea ce va conduce la imbunatatirea valorii reziduale.Serviciul, introdus initial in anul 2021, va fi extins la nivel global incepand cu anul 2023 pentru modelele din regiunile compatibile cu aceste servicii de conectare online(CCS).
Anul viitor, Grupul va oferi, de asemenea, servicii FoD (Feature on Demand). Datorita optiunilorde selectare si de achizitionare a functiilor preferate, clientii vor avea libertatea de a personaliza permanent vehiculele in functie de stilul de viata.
Cantitatea mare de date generata de cele 20 de milioane de vehicule incluse in cadrul serviciului de conectare online va oferi o baza pentru dezvoltarea ulterioara a serviciilor personalizate, obiectivul Hyundai Motor Group fiind de a raspunde cat mai bine cerintelor individuale ale clientilor si de a gestiona rapid si fiabil aceste volumede date.
Noua generatie a platformei EV, pentru a accelera transformarea SDV
Planul Hyundai Motor Group este de a reduce semnificativ timpul alocat proceselor de productie in masa (cum ar fi planificarea, proiectarea si fabricarea) prin dezvoltarea unei platforme hardware si software, care va permite partajarea componentelor de catre mai multe segmente de vehicule, pentru o dezvoltare mai eficienta a modelelor si pentru costuri mai reduse.
Software-ul, care poate fi actualizat continuu, va imbunatati capacitatea Hyundai Motor Group de a beneficia de fluxuri de venituri sigure si stabile, prin oferirea de functii noi si prin utilizarea datelor selectate pentru servicii personalizate, in functie de cerintele clientilor. Profitabilitatea Grupului va fi, de asemenea, imbunatatita, prin diminuarea timpului de dezvoltare a vehiculelor si reducerea costurilor, datorita standardizarii platformelor.
De asemenea, in 2025, Hyundai Motor Group va prezenta vehicule bazate pe doua noi platforme EV – eM si eS – care vor fi create pe baza arhitecturii modulare integrate (IMA) a Grupului. Platforma eM este dezvoltata special pentru vehicule electrice din toate segmentele si va asigura o autonomie mai mare cu 50% la o singura incarcare, comparativ cu vehiculele electrice actuale. Totodata, eM a fost proiectata si pentru a accepta tehnologia de condus autonom de nivel 3 (sau mai mare), respectiv actualizari OTA.Platforma eS va fi dezvoltata ca o baza pentru vehiculele electrice utilitare (PBV), cu o structura foarte flexibila, care sa raspunda cerintelor si sa asigure solutii personalizate companiilor din domeniul curieratului, logisticii si car-hailing.
„In 2025, Hyundai Motor Group va prezenta vehicule bazate pe doua platforme: eM – dedicata vehiculelor electrice pentru pasagerisi eS – o platforma destinata exclusiv vehiculelor comerciale”, a declaratPaul Choo Executive Vice President of Head of Electronics & Infotainment Development Center – Hyundai Motor Group.„Aceste noi platforme evolueaza pe baza arhitecturii modulare integrate Hyundai Motor Group, care va permite imbunatatirea standardizarii si modularizarii componentelor de baza ale vehiculelor electrice, cum ar fi bateriile si motoarele, oferind in acelasi timp avantaje in domenii adiacente EV.”
IMA va facilita standardizarea si modularizarea componentelor de baza ale vehiculelor electrice. De exemplu, prin standardizarea bateriilor si motoarelor electrice – care momentan variaza in functie de modelul de vehicul electric – Grupul va utiliza in mod flexibil componente pentru toate modelele, contribuind la extinderea gamei in mod eficient.
Grupul integreaza in acelasi mod si controlerul vehiculului. Pana acum, pentru a actualiza functiile vehiculelor, era necesar ca software-ul sa fie actualizat separat pentru fiecare controler. Insa, un controler integrat ofera o solutie care imbunatateste sistematizarea si eficienta acestui proces. Astfel, numarul total de controlere poate fi redus semnificativ, prin integrarea componentelor electrice mai putin relevante, gestionate de controlere importante.
Controlerul integrat va permite dezvoltarea eficienta a diferitelor segmente de vehicule si de modele strategice, optimizate in functie de regiune, facilitand procesul de adaugare a noilor functii si de imbunatatire a performantelor. Ciclul actualizarilor software va fi redus, iar frecventa acestora va creste. De asemenea, tehnologia permite Grupului sa raspunda rapid si flexibil nevoilor clientilor si ale pietei, aflate intr-o continua schimbare.
Sistemul multimedia si sistemul avansat de asistenta pentru conducatorul auto (ADAS) ale Grupului sunt imbunatatite prin utilizarea celei mai noi tehnologii bazate pe controler integrat. Pana in 2025, vor fi integrate treptat si controlerele pentru confort si pentru condus.
„Arhitectura electrica si electronica poate fi considerata ca o structura conectata organic, care imbunatateste functionarea componentelor sistemului electric al vehiculului”, a declaratHyung Ki Ahn, Vice President of Electronics Development Group. „Pentru a dezvolta tot mai multe componente electrice cu o eficienta sistematica, Hyundai Motor Group a ales sa implementeze „Arhitectura centralizata pe domeniu”, care structureaza grupuri si imparte controlerele vehiculului in patru categorii: confort, condus, multimedia si ADAS. Deoarece aceasta arhitectura reduce semnificativ complexitatea dezvoltarii si permite actualizarea rapida a software-ului, fara necesitatea modificarii manuale a controlerului, este ideala pentru a echipa diferite segmente de vehicule si modele specifice regiunilor, personalizate pentru diferite tari. De asemenea, ne permite sa raspundem flexibil la cerintele consumatorilor, pe aceasta piata aflata intr-o continua schimbare.”